Geluk zit in modder

Modder zit vol met bacteriën die een positief effect hebben op de gezondheid. Deze bacteriën kunnen helpen om klachten van en de kans op allergieën en astma te verminderen. Bovendien zorgen bepaalde bacteriën in de modder voor de aanmaak van serotonine, het geluksstofje in de hersenen. Dit geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Lekker mee-modderen dus!

Spanning én ontspanning

Vies word je hoe dan ook van modder. En dat maakt het spelen extra spannend. Want normaal gesproken mag je niet zo vies worden, maar tijdens het spelen met modder wel! Voor je kind spannend, maar tegelijkertijd ontspannend. Want spelen in de modder zorg ook voor eindeloos veel speelplezier. Twee vliegen in één klap! 

Het immuunsysteem

In blubber zitten allerlei organismen. Kom je daarmee in contact, dan wordt je systeem flink aan het werk gezet. Voor een kind hartstikke belangrijk in de belangrijkste ontwikkelingsfase van zijn of haar leven.

De motoriek

Het is anders dan water, niet hetzelfde als zand, maar ook geen gras. Modder heeft een unieke textuur die varieert van zwaar en dik tot licht en waterig. Het spelen met modder helpt kinderen om hun fijne en grove motorische vaardigheden te ontwikkelen door de veelzijdigheid aan structuren. 

Modderspellen

Rennen over de modderbaan, heksensoep maken, modderbrownies bakken, van de glijbaan in een modderpoel plenzen, prutjes koken in de modderkeuken, racen over de blubberbaan of samen in het lekkere weer vertoeven met een moddermasker (de scrubdeeltjes in modder schijnen voor een zijdenzacht huidje te zorgen). Modder is heel veelzijdig en bovenal leuk én leerzaam, voor zowel jong als oud!

Modderdag op onze locaties

Modderdag biedt kinderen de kans om op een speelse manier te leren en zich te ontwikkelen. Het is een perfecte gelegenheid om de natuur te verkennen en tegelijkertijd plezier te hebben. 

Zorg ervoor dat je kind niet zijn of haar nieuwste outfit aan heeft, want van dit modderfestijn wordt je kind ontzettend modderig! Tijd om na afloop met z’n allen onder de sproeier of douche te stappen en alle viezigheid af te spoelen. Vergeet niet om droge kleding mee te geven.

Veel plezier met modderen op 28 juni!

Terug naar het overzicht Lees meer over onze gezonde en bewuste keuzes in de kinderopvang