Nieuws en inspiratie

Eerste opvangdag na heropening: zo bereid je je kind voor

8 mei 2020

Als een kind zo blij waren wij toen we hoorden dat onze deuren op 11 mei weer open mogen voor al ‘onze’ lieve kinderen. We begrijpen als geen ander dat je kind niet alleen staat te trappelen om vriendjes en vriendinnetjes weer te mogen zien, maar het stiekem ook best spannend vindt. En hoe bereid je je kind voor nadat het wekenlang thuis heeft gezeten? Om de overstap van thuis naar de opvang zo klein mogelijk te maken, lees je hieronder tips!

p1978-gr8-agency-blos-cutoff.00-00-40-14.still022-min.png

Lees erover

Blijft het voor je kind lastig te begrijpen wat het coronavirus precies is? Lees het voor uit eenvoudige boekjes. Zo leert je kind op een subtiele manier van alles over het virus. Op onze website deelden we een artikel met twee voorleesboekjes, maar ook in de afgelopen nieuwsbrief vond je een leuk boek met fijne illustraties.

Praat erover

Over het algemeen kunnen kinderen goed omgaan met verandering, maar praat erover. Wat verandert er, wat kan je kind verwachten en wat zijn mogelijke consequenties? Op deze manier worden vragen beantwoord en zorgen besproken. Leg op subtiele wijze uit wat het coronavirus is, waarom de opvang voor een poosje gesloten was en waarom nu eindelijk de deuren weer open mogen. Misschien heb je zelfs al wat concretere informatie, zoals hygiënemaatregelen die begrijpelijk zijn voor je kind. Maak tijdens het praten over de situatie ruimte voor reactie en vragen. Stel ook zelf vragen. Zo kom je erachter wat je kind bezighoudt. Weet je geen passend antwoord op een vraag? Het Nederlands Jeugdinstituut heeft per leeftijdscategorie een aantal antwoorden op prangende kindervragen verzameld. Een fijn hulpmiddel in het verwoorden van het coronavirus, op een kindvriendelijke manier.

Voorbereidingen voor de eerste opvangdag

Waar je als ouder normaal gesproken zelf het tasje inpakt, kleertjes klaarlegt, boodschappen doet of een broodtrommeltje klaarmaakt, is een goede tip om je kind dit weekend, voor de eerste opvangdag van start gaat, mee te nemen in de voorbereidingen. Dan kan je kind alvast wennen en heeft het het gevoel deel uit te maken van dit proces. Kruip samen aan de eettafel voor een boodschappenlijstje, laat je kind mee boodschappen doen, zoek op zondag kleertjes uit voor de eerste dag of pak samen de tas in. Wil jouw kind graag weten wat er komen gaat, knutsel dan gezellig samen een mini aftelkalender. Tip: print foto’s en verzamel knutsels van de weken dat je kind thuis heeft gezeten. Zo maak je het visueel en kan je kind op de eerste opvangdag vertellen wat het allemaal heeft gedaan.

Dagritmekaarten van BLOS

Eerder deelden we met jou de BLOS dagritmekaarten voor thuis. Want doordat je kind de afgelopen tijd thuiszat, bestond de kans dat het structuur in het dagelijks leven moest missen. Gelukkig is die tijd bijna voorbij, maar je kunt nog steeds gebruikmaken van de dagritmekaarten! Begin de dag met opstaan, haren doen en tanden poetsen. Sluit de dag af met badderen, tandenpoetsen en lekker naar bed gaan. Zo houd je hetzelfde dagritme aan, wat je kind een veilig en vertrouwd gevoel geeft.

Extra aandacht voor hygiëne

Grote kans dat je kind vóór de coronacrisis niet of minder betrokken was bij hygiënedingen. Nu, in een ‘andere’ wereld, speelt hygiëne opeens een veel grotere rol. Dat is even wennen. Voor jou, maar ook voor je kind. Neem het daarom mee in de maatregelen. Extra vaak de handjes wassen bijvoorbeeld of speelgoed net wat beter schoonmaken dan gewoonlijk. Zo ziet je kind dit als normaal wanneer het weer naar de opvang gaat. Samen een extra lesje handen wassen volgen? Bekijk het filmpje hier!

Maak een fietstocht langs de opvang

Stap samen op de fiets en maak een gezellige tocht langs de opvang. Laat je kind zien dat de opvang er nog steeds is en bereid het voor op de eerste dag na de heropening. Zwaai samen en praat op de fiets over de fijne momenten op de opvang.

Benoem gevoelens

Is je kind onrustig en gespannen? Benoem de emoties. Helemaal niet gek dat het allemaal een beetje onwennig is. Zeker tijdens het voorbereiden op de eerste opvangdag, kan jouw kind spanning ervaren. Het mag er zijn. Luister en kijk goed naar je kind en benoem samen wat het spannend vindt. Want wie weet kun je de zorgen al voor een groot deel wegnemen! Vergeet daarbij niet de leuke dingen te benoemen van het weer teruggaan naar de opvang.

Wij kunnen niet wachten om jouw kind te mogen verwelkomen op de opvang en daarom zeggen we vol blijdschap: tot heel snel!

Terug naar het overzicht

Je kind aanmelden bij BLOS?

Vul dan het inschrijfformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wil je liever eerst een kijkje nemen? Vraag dan een rondleiding aan bij een BLOS vestiging bij jou in de buurt. Vragen? Wij helpen je graag!

Inschrijven Contact Rondleiding