Zelfvertrouwen bij kinderen

Zelfvertrouwen is de mate waarin je vertrouwen hebt in je eigen kunnen. Het krijgen en behouden van zelfvertrouwen is een proces dat een heel leven doorloopt. Als ouder kun je bijdragen aan dit proces. Het hebben van zelfvertrouwen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Kinderen met veel zelfvertrouwen durven eerder uit hun comfortzone te stappen en nieuwe dingen te ondernemen, wat bijdraagt aan de ontwikkeling. En daar hebben ze op latere leeftijd veel profijt van! Lees hieronder onze tips.

Geef liefde en aandacht

Je kind heeft liefde en aandacht nodig om zich te kunnen hechten. Als je kind zeker weet dat het geliefd is, voelt het zich verbonden met jou als ouder. Dat geeft je kind vertrouwen dat de wereld een veilige plek is en vanuit dat vertrouwen kan het op ontdekkingsreis gaan.

Stimuleer zelfstandigheid

Laat je kind zoveel mogelijk dingen die het al kan zelf doen. Hiermee stimuleer je de zelfstandigheid. En hoe meer je kind ervaart dat het veel dingen al zelf kan, hoe groter het zelfvertrouwen wordt. Denk bijvoorbeeld aan zelf aankleden of douchen, een klusje in huis doen of de hond eten geven.

Leg de lat steeds een beetje hoger

Je kind kan bepaalde dingen al zelfstandig, bij andere dingen heeft het hulp nodig. Door je kind uit te dagen om een activiteit te doen die nét boven zijn of haar kunnen ligt, met aanmoediging en waar nodig ondersteuning van jou als ouder, leert het nieuwe dingen. Dit wordt ook wel de 'zone van de naaste ontwikkeling' genoemd. Als je kind iets nieuws of spannends doet en dit hem of haar goed afgaat, dan noemen we dat een succeservaring. Succeservaringen zorgen ervoor dat je kind in zichzelf gaat geloven, wat resulteert in meer zelfvertrouwen.

Sta stil bij wat je kind al kan

Soms letten kinderen vooral op wat ze nog niet kunnen, waardoor ze vergeten wat ze al wél kunnen. En dat is niet bevorderlijk voor het zelfvertrouwen. Sta daarom eens stil bij wat je kind in zijn of haar leven allemaal al geleerd heeft. Knutsel bijvoorbeeld een tijdlijn met bepaalde mijlpalen, zoals zitten, kruipen, lopen, fietsen, eerste woordjes, tellen, bouwen, rekenen, lezen en schrijven. Of bekijk samen een fotoboek en praat over wat je kind allemaal al kan sinds zijn of haar geboorte.

Geef gerichte complimenten

Zorg ervoor dat je complimenten geeft die gericht zijn op wat je kind doet. Benoem wat je ziet of wat je kind goed doet. Bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat je al zonder handen over de balk kan lopen, knap hoor!’ in plaats van alleen ‘Goed zo’.

Lees voor

Door je kind voor te lezen komt het in aanraking met letters en woorden en wordt zijn of haar woordenschat vergroot. Hierdoor kan het leren lezen op school makkelijker gaan en dat draagt weer bij aan het zelfvertrouwen.   

Lees je meer over de voordelen van voorlezen voor je kind

Fouten maken mag

Iedereen maakt wel eens een foutje. Geef je kind de ruimte om fouten te maken. Als ouder wil je je kind graag beschermen tegen dingen die fout kunnen gaan en zeg je al gauw ‘Kom maar, ik help je wel even’ of ‘Ik doe het wel’. Je wilt voorkomen dat je kind teleurgesteld wordt, omdat hij of zij iets (nog) niet kan, waardoor je dingen onbewust overneemt. Toch is het belangrijk om je kind dingen zelf te laten ervaren en af en toe een foutje te laten maken. Evalueer daarna samen wat je kind ervan heeft geleerd en bespreek hoe hij of zij het de volgende keer aan kan pakken.

Jij bent het voorbeeld

Last but not least: jij bent het voorbeeld voor je kind. Je kind kijkt naar wat jij doet en neemt dat gedrag over. Moet je zelf een keer iets doen wat je spannend vindt? Houd dan de quote ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ in je achterhoofd. Deze quote staat voor onbevangenheid, voor gewoon doen (ook al weet je de uitkomst niet) en voor je niet laten tegenhouden door gebrek aan zelfvertrouwen.


Meer weten? 

Meer weten over wat wij bij BLOS kinderopvang doen om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten? Alles wat we doen begin bij onze visie op pedagogiek. We vertellen je hier graag over, bijvoorbeeld tijdens een rondleiding.   

Lees ons pedagogisch beleid Boek een rondleiding