Nieuws en inspiratie

Met Puk in het verkeer

icoon-kalender-tekengebied-2.png 15 juli 2021
icoon-klokje 2 minuten

Uk & Puk thema Verkeer en vervoer

Al op jonge leeftijd komen kinderen in aanraking met het verkeer. Daarom vinden wij het bij BLOS kinderopvang belangrijk om ze al vroeg kennis te laten maken met het verkeer en verschillende vervoersmiddelen. Op de meeste van onze kinderdagverblijven starten we maandag 19 juli met het nieuwe Uk & Puk thema ‘Verkeer en vervoer’. Samen met de kinderen ontdekken we verschillende vervoersmiddelen en leren we de kinderen meer over het verkeer. In dit artikel leggen we uit met welke activiteiten we tijdens het nieuwe thema de sociaal-emotionele ontwikkeling stimuleren.

Dit gaan we doen!

Het thema ‘Verkeer en vervoer’ sluit aan bij de belevingswereld van het kind. We starten bij de kinderen zelf. De kinderen denken na over: met welk vervoersmiddel kom ik naar het kinderdagverblijf, hoe kan ik voortbewegen en stilstaan, welke geluiden maakt het en waar hoor ik dit buiten? Ze verkennen materialen, kleuren en vormen. Ook ontdekken de kinderen de sporen die vervoersmiddelen achterlaten, spelen ze met het vliegtuig, helpen ze Puk met auto’s wassen en spelen het verhaal na van Boer Boris die met het openbaar vervoer naar oma gaat.

Aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling

De kinderen ontdekken tijdens het thema ‘Vervoer en verkeer’ verschillende vervoersmiddelen en maken kennis met verkeersveiligheid. Zo leren ze dat je moet stoppen als het stoplicht rood is en door mag lopen of rijden als het stoplicht groen is. Verder leren we de kinderen meer over tegenstellingen, zoals voortbewegen en stilstaan. Ook prikkelen we de creativiteit van de kinderen. Creativiteit stimuleert de motorische en zintuiglijke ontwikkeling, maar ook de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Rollenspel

Tijdens een rollenspel ‘Op reis met het vliegtuig’ spelen de kinderen van 2 tot 4 jaar samen. Ze doen alsof ze in het vliegtuig zitten. Eén van de kinderen is de piloot die het vliegtuig bestuurt en één kind is de steward of stewardess die de tickets controleert. De andere kinderen zijn passagier. We wisselen de rollen een paar keer af, zodat de kinderen meerdere rollen spelen. Het spelen van een rollenspel helpt de kinderen hun eigen identiteit te ontdekken en zich in te leven in een ander. Ook leren de kinderen anderen beter te begrijpen en hun gevoelens te verwerken.

Voorlezen

We lezen de kinderen van het kinderdagverblijf op een interactieve manier voor uit de boeken ‘Nijntjes voertuigen’ en ‘Boer Boris gaat naar oma’. Interactief voorlezen is een intensieve en ontwikkelingsgerichte manier van voorlezen waarbij we de kinderen betrekken bij het verhaal. Het stimuleert het begrijpend luisteren. De kinderen luisteren aandachtig naar het verhaal en bekijken de plaatjes. De oudere kinderen spelen het verhaal van Boer Boris na. Tijdens het voorlezen en naspelen leren de kinderen meer over basisemoties, zoals blij, boos, verdrietig, angstig en verbaasd, en over complexe emoties, zoals verlegen, jaloers, wanhopig, trots en schaamte. Ze leren hoe ze emoties kunnen uiten en verwerken, maar ook rekening te houden met de emoties van anderen.

Knutselen

Tijdens het knutselen maken de kinderen een stoplicht. Kinderen van 1 tot 2 jaar stimuleren we langere tijd met een activiteit bezig te zijn. We stimuleren de fijne motoriek door lijmkwastjes vast te houden, te kleuren en te knippen. Kinderen van 2 tot 4 jaar leren we hulp te vragen als het nodig is. Knutselen is goed voor de ontwikkeling van concentratievermogen, zelfvertrouwen en creativiteit. Creativiteit kan een uitlaatklep zijn van emoties en draagt bij aan de zelfstandigheid van kinderen.

Blijf op de hoogte via de ouderapp

Het thema ‘Verkeer en vervoer’ loopt van 19 juli tot en met 27 augustus op het kinderdagverblijf van BLOS. Via de ouderapp houden we je op de hoogte van de dagelijkse avonturen van je kind. Heb je vragen over het thema ‘Verkeer en vervoer’ of wil je meer weten? Stel ze dan gerust aan een van onze pedagogisch medewerkers op het kinderdagverblijf.

Terug naar het overzicht

Je kind aanmelden bij BLOS?

Vul dan het inschrijfformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wil je liever eerst een kijkje nemen? Vraag dan een rondleiding aan bij een BLOS vestiging bij jou in de buurt. Vragen? Wij helpen je graag!

Inschrijven Contact Rondleiding