Nieuws en inspiratie

Personeelstekort in kinderopvang: daar doen wij iets mee!

14 december 2020

Personeelstekort kinderopvang BLOS

Te weinig pedagogisch medewerkers in de kinderopvang

In de huidige economie is de werkeloosheid laag en is de vraag naar kinderopvang groot. Om de beste kwaliteit te bieden zijn veel pedagogisch medewerkers nodig. De kinderopvang heeft een enorme uitdaging. Het tekort aan pedagogisch medewerkers is het afgelopen jaar landelijk sterk toegenomen. Momenteel kent onze branche één van de hoogste vacaturegraad in Nederland, waarbij het aantal openstaande vacatures groter is dan in het basisonderwijs. De voorspelling is dat ook de komende jaren dit tekort verder zal oplopen. Ook bij BLOS hebben we met deze uitdaging te maken.

Wat doen we eraan?

Voor BLOS kinderopvang is het allerbelangrijkste doel dat wij de kinderen veilig en vertrouwd kunnen blijven opvangen en begeleiden. We streven ernaar om de instroom van nieuwe medewerkers te vergroten en zorgen ervoor dat medewerkers graag bij ons blijven werken. Dit met als doel om de kwaliteit en de continuïteit van onze opvang te blijven borgen.

Een goede werving is het halve werk

Naast het aantrekken van nieuwe gekwalificeerde pedagogisch medewerkers via diverse vacaturesites, onze eigen social mediakanalen en events, trekken we er ook actief op uit om potentiële kandidaten aan ons te binden. Daarom bezoeken we regelmatig scholen en houden contact met toekomstig pedagogisch medewerkers om ervoor te zorgen dat ze na het afronden van hun opleiding kiezen om bij BLOS aan de slag te gaan.

Training en coaching

Wij zorgen ervoor dat pedagogisch medewerkers zich bij ons kunnen blijven ontwikkelen in hun professionele én persoonlijke vaardigheden. Ons vak staat nooit stil. Daarom zorgen we ervoor dat onze medewerkers altijd op de hoogte zijn van de laatste pedagogische ontwikkelingen en worden ze bijgestaan door onze pedagogisch coaches.

Vanuit onze eigen BLOS academy bieden we tal van trainingen aan. Niet alleen op het gebied van pedagogiek, maar ook trainingen gericht de persoonlijke of creatieve ontwikkeling. Zo zorgen we ervoor dat iedereen de kans krijgt om zich te ontwikkelen en nieuwe inzichten toe te passen in de praktijk. Dát maakt BLOS een bijzondere werkgever in de kinderopvang.

De BBL bedrijfsklas

In samenwerking met het MBO College Hilversum heeft BLOS eigen klassen opgezet: de BLOS BBL bedrijfsklas: werken en leren in de praktijk. Studenten die aan de opleiding deelnemen worden in anderhalf jaar tijd opgeleid tot gediplomeerd gespecialiseerd pedagogisch medewerker en worden direct ingezet op onze locaties. BLOS betaalt bij het succesvol afronden van de opleiding de gehele opleidingskosten. Daarmee halen we de meest gemotiveerde mensen aan boord met een hele bewuste keuze voor ons vakgebied.

De opleiding bestaat uit een theoretisch component en heeft een praktijkgericht karakter waarbij zij worden begeleid door onze eigen ervaren mensen op de locaties. Het is mooi om te zien met hoeveel plezier de pedagogisch medewerkers in spe leren van hun ervaren collega’s en daarmee al direct een waardevolle bijdrage leveren op de groep.

Terug naar het overzicht

Je kind aanmelden bij BLOS?

Vul dan het inschrijfformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wil je liever eerst een kijkje nemen? Vraag dan een rondleiding aan bij een BLOS vestiging bij jou in de buurt. Vragen? Wij helpen je graag!

Inschrijven Contact Rondleiding